Friday, January 21, 2011

Hrvoje Vulama i reinkarnirano drvo



S nama je danas u Ognjištu Hrvoje Vulama, dizajner modernog namještaja od drva o čijim su radovima pisali i poznati inozemni dizajn sajtovi popout Design Milka i Trend Huntera.
Hrvojeve radove i razmišljanja možete pratiti na njegovom blogu Dizajn u drvetu.

Ognjište: Hrvoje, dobrodošao. Kako si počeo dizajnirati i koliko se dugo time baviš?

Hrvoje: Počeo sam manje više kao i svi, iz garaže. I to koristeći ručne alate, dok nisam shvatio da ne mogu prepiliti drvo ako nemam pile. Tada sam nabavio jedan jako stari cirkular s hoblom koja je bila neprecizna i nije sama vukla dasku, tako da sam se dobro namučio da dobijem precizne i ravne daske. Malo, pomalo kupovao sam alat i sada uglavnom imam sve što mi treba da projekt dovedem do jako visoke kvalitete, ali strojeva nikad dosta kao ni djetetu igračaka. Izradom i dizajnom se bavim oko 4-5 godina.

Ognjište: Što te inspirira?
 
Hrvoje: Naše loše tržište odnosno njegova loša ponuda namještaja. Cilj mi je ponuditi nešto novo, svježe, moderno i drveno. Nešto što je vani opće prihvaćeno.


Ognjište: Kako bi okarakterizirao svoj stil?

Hrvoje: Mislim da još nisam našao svoj stil, volim raznoliko. Uglavnom je to moderan namještaj čistih linija, dok opet volim i potpuno zaobljene organske komade.
 
Ognjište: Koje vrste drva koristiš? 

Hrvoje: Koristim drvo po želji kupca, iako najviše volim raditi sa hrastom, orahom, jasenom i trešnjom. Drvo nabavljam kod lokalnih dobavljača, mora biti provjereno suho.
Koristim hrvatsko drvo, iako za neke radove kupim nešto egzote.
Finish isto ide po želji kupca, dok ja preferiram prirodniji look.  Radim jednu mješavinu tungovog ulja, lanenog ulja i pčelinjeg voska koja drvu daje izražajne godove i pristojnu zaštitu, iako ju je potrebno obnavljati svaku godinu ili dvije.
 

Ognjište: Što misliš o industrijskom dizajnu u Hrvatskoj? I o stanju naše drvne  industrije?

Hrvoje: Pa, stanje je uglavnom bilo dosta slabo dugi niz godina, sve do prije 3 godine.
Malo, pomalo gura se moderan dizajn - prvo je to bila iverica u kombinaciji s materijalima, no čini se da će puno drvo opet dobiti svoje mjesto na tržištu.
Ove godine je na Sajmu Ambienta bilo jako dobrih radova i vidi se da su dizajneri u kombinaciji s proizvođačima pun pogodak.
Svi mi možemo napraviti stolicu i slično, ali dizajn i ideje su ono što nas razlikuje i prodaje. Pročitao sam nedavno u novinama da nemamo željeza, plina i nafte, ali imamo šuma i drveta i zato se tome trebamo posvetiti.


Ognjište: Želje i planovi?

Hrvoje: Pa želja bi mi svakako bila proširiti proizvodnju tako da se može napraviti brže i više uz pristupačniju cijenu. I imati kolekciju proizvoda pod prepoznatljivim brendom i time predstavljati Hrvatsku u inozemstvu.

Ognjište: Kako ljudi mogu doći do tebe ako žele naručiti namještaj?

Hrvoje: Mogu doći pješke, autom ili javnim prijevozom, ali najčešće me prije toga kontaktiraju na mail hvulama@gmail.com ili telefon 091-9122-898.
  

1 comment:

Anonymous said...

WOW! Izvrsni radovi! Posebno mi je zapeo za oko luster na zadnjoj slici, a i ona stolica za ljuljanje na drugoj!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...