Wednesday, April 28, 2010

Lavanda ili kadulja?

Radi se, naime, o bijelom zidu moje sobe. O zidu uz koji je smješten radni stol.

Lavanda




Kadulja



Ili obje?

4 comments:

valentina said...

meni je kadulja draža - lavanda mi je nekako ljetna boja, dok kadulja prkrasno izgleda u svako godišnje doba. ali to je samo moje mišljenje :D

Divana said...

u pravu si..

Unknown said...

kadulja definitivno ljepsa...inspirativnija. boja za sva vremena. a ja licno obozavam te nijanse..

Sretno Vrijeme said...

Ljubičasta boja, a u njezinu najugodniju nijansu pripada upravo boja lavande, predstavlja nepoznato, veže se za mistično, čarobnjaštvo, ona je profinjena, prestavlja i vjeru. Od svih boja ljubičasta je boja koja unosi najviše atmosfere, prostor udaljava i povećava. Koristi se također za izazivanje sjena. Izvrsno se uklapa sa bojama žutog spektra kada im se želi udahnuti nježnost, profinjenost.
Zelena boja, pri čemu boja kadulje koju si izabrala izaziva osjećaj smiraja i također je jedna uzvišena nijansa zelene boje, je boja prirode, svježine. Zelena je najneutralnija boja, hladna i opuštajuća, a kao oponenet crvenoj koja je stimulirajuće, zelenu smatramo nestimulirajućom.Boja kadulje je pastoralna, zagonetna, prirodna, hladna. Predmete i zidove udaljava.
Čini mi se da si odabrala boje koje svaka za sebe unutar svog osnovnog spektra imaju isto značenje i izuzetno su profinjene.
No, obzirom da živiš u toplom i sunčnom podneblju, ja bih izabrala boju kadulje, ali bih u nju skromno ukomponirala i boju lavande, decentno, zagonetno, gotovo u sjenama, jer ako bi pretjerala mislim da bi efekt mogao biti suprotan željenom.
Ja u svom stanu imam oba primjera, boju lavande na jednom zidu u hodniku, a boju kadulje u dječjoj sobi, koja klincima služi i kado radna soba. Kadulja je puno ugodnija, mirnija, i rekla bih primjerenija kao osnovna boja radnog prostora.
Malo sam se raspisala, ali baš su mi te dvije boje jako drage pa se nisam mogla obuzdati.
Što god izabrala, želim ti da uživaš!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...